Spammer verdient 750 euro per dag op Pinterest

Voor de derde keer in anderhalf jaar haalt de socialeprikbordsite Pinterest honderden miljoenen dollars op bij investeerders. Vorig wist Pinterest in twee rondes 425 miljoen dollar binnen te slepen, nu komt daar een bedrag van nog eens 200 miljoen dollar bij, bevestigt het bedrijf tegenover ReadWrite. Door de nieuwe investering is Pinterest nu 5 miljard dollar, omgerekend zo'n 3,6 miljard euro. Het geld wordt op tafel gelegd door huidige investeerders, waaronder Andreessen Hotowitz, Bessemer Venture Partners, FirstMark Capital en Valiant Capital Partners. Afbeeldingen delen op prikbord Op Pinterest kunnen gebruikers foto’s delen van dingen die ze op internet tegenkomen. Deze foto’s kun je ‘pinnen’ op je eigen prikbord en worden vervolgens gedeeld met jouw volgers. Zij kunnen jouw pins ‘liken’ of ‘repinnen’. Het bedrijf is mede opgericht door ex-Googlewerknemer Ben Silbermann in 2009. Sindsdien groeide het uit tot het derde sociale netwerk in de VS na Facebook en Twitter. Wereldwijd heeft Pinterest meer dan 70 miljoen gebruikers. In Nederland kent Pinterest 1,1 miljoen gebruikers, volgens een onderzoek van Newcom Research in januari van dit jaar. Daarvan zijn er ruim 130 duizend dagelijks actief. Gesponsorde pins Uitdaging voor Pinterest is hoe het geld gaat verdienen aan de miljoenen gebruikers. Begin dit jaar is het socialemediabedrijf begonnen met de eerste poging daartoe, via het verkopen van zogenoemde gesponsorde pins. Die zijn zichtbaar in de zoekresultaten en op categoriepagina's. Dat zou best eens kunnen werken. Mensen gebruiken Pinterest namelijk om lijsten te maken van producten die ze leuk vinden, van trouwjurken, taarten tot auto's. De merkbetrokkenheid is groot. Amerikaanse webwinkeliers merken dat het bezoek van Pinterest waardevoller is dan dat van Facebook of Twitter. Billion-Dollar Startup Club Door de nieuwe financieringsronde stijgt Pinterest op de lijst van startups die meer dan 1 miljard dollar waard zijn. In die Billion-Dollar Startup Club van The Wall Street Journal zitten inmiddels 45 bedrijven, waaronder het Nederlandse Mobileye dat technologieën voor de auto-industrie ontwikkelt. Pinterest gaat Zalando en Spotify voorbij in waardering en nestelt zich op plek 6, achter onder meer Airbnb, Xiaomi en Dropbox. Bedrijven op deze lijst worden vaak genoemd als kandidaat voor een eventuele beursgang. Voor Pinterest is dat scenario nu weer iets verder weg, aangezien ze genoeg investeerders achter zich hebben die bereid zijn de portemonnee te trekken. Lees ook 11 redenen waarom mensen stoppen met Twitter 9 cijfers over sociale media in Nederland

Foto ANP

Een 24-jarige man verdient naar eigen zeggen 750 euro per dag door de sociale-prikbordsite Pinterest te spammen met fotos van jurken en laarzen.

Dat zegt de man, die zichzelf Steve noemt, in een interview met The Daily Dot. Hij heeft een netwerk van duizenden spambots, zelfstandig opererende computerprogramma’s, waarvan Pinterest er volgens hem maar één heeft geblokkeerd.

Op Pinterest kunnen gebruikers foto’s delen van dingen die ze op internet tegenkomen. Deze foto’s kun je ‘pinnen’ op je eigen prikbord en worden vervolgens gedeeld met jouw volgers. Zij kunnen jouw pins ‘liken’ of ‘repinnen’.

De spambots plaatsen via nepaccounts foto’s van artikelen op Pinterest met een link naar webwinkel Amazon. Kopen mensen het artikel door op de link te klikken, dan krijgt Steve een percentage van het verkoopbedrag via Amazons affiliate-programma.

Inkomsten verdubbelen

Steve verbloemt zijn activiteiten niet. “Het is spam, er is geen andere manier om het te verwoorden”, zegt hij tegen The Daily Dot. Hij heeft in het dagelijks leven geen negen-tot-vijf-baan. Zijn enige bron van inkomsten is het geld dat hij online verdient.

De afgelopen twee weken heeft Steve naar eigen zeggen ruim 750 euro per dag verdiend door zijn spamacties. Hij schat dat hij volgende week dat bedrag heeft verdubbeld.

Het leven van een spammer gaat echter niet over rozen. “Er zijn geen zekerheden in deze business”, zegt hij. Vroeger of later verzinnen websites maatregelen waardoor het verdienmodel onderuit wordt gehaald.

Maatregelen tegen spam

Steve heeft geen spijt van zijn activiteiten. Hij probeert niemand een loer te draaien en verspreidt ook geen virussen. Hij ziet zijn werk als een waardevolle dienst die mensen helpt producten te ontdekken. “Het is niks persoonlijks, het is simpelweg business.”

Pinterest zal naar verwachting maatregelen moeten nemen om het aantal spamberichten terug te dringen. Het sociale netwerk is “verreweg het makkelijkste netwerk om te spammen op dit moment”, meent Steve.

columnisten & experts

  • heb macman

    Hij heeft een netwerk van duizenden spambots maar doet niet aan virussen verspreiden?!…

Trackback-URL:

article
58268
Spammer verdient 750 euro per dag op Pinterest
Een 24-jarige man verdient naar eigen zeggen 750 euro per dag door de sociale-prikbordsite Pinterest te spammen met fotos van jurken en laarzen.
http://www.z24.nl/geld/spammer-verdient-750-euro-per-dag-op-pinterest
28 maart 2012
http://www.z24.nl/wp-content/uploads/2013/10/pinterest.jpg
Pinterest, sociale media
Geld