Forse verliezen op Europese beurzen

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,6 procent lager op 290,23 punten. De MidKap-index zakte 1,9 procent tot 472,11 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt schreven verliezen van 1,2 procent.

In Madrid daalde de beurs met eveneens ruim 1 procent. Uit definitieve cijfers bleek dat de economie in Spanje met 0,3 procent is gekrompen in het eerste kwartaal. De Spaanse economie verkeert daarmee officieel in een recessie.

Spaanse staatsleningen

De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen bleef ruim boven het kritieke niveau van 6 procent. Het Zuid-Europese land wist donderdag 2,5 miljard euro op te halen met de veiling van 3-jarige overheidsobligaties. De rente die moest worden geboden om de leningen te slijten, lag fors hoger dan bij eerdere vergelijkbare veilingen.

De stemming in Europa, toch al slecht door de Spaanse en Griekse perikelen, kreeg in de middaghandel nog een knauw doordat cijfers over de Amerikaanse economie minder goed waren dan verwacht. De index van leidende economische indicatoren, samengesteld uit een reeks macro-economische cijfers, bleek in april voor het eerst in zeven maanden te zijn gedaald.

Bankaandelen

In Europa kregen vooral de bankaandelen flinke klappen. In Milaan daalde Unicredit 4,7 procent. In Frankfurt ging Deutsche Bank 2 procent omlaag en in Parijs zakte BNP Paribas 4 procent. Bank en verzekeraar ING verloor 5,2 procent en behoorde daarmee tot de grootste dalers in de AEX.

De noodlijdende Spaanse bank Bankia, die grotendeels is genationaliseerd, ging ruim 14 procent onderuit. Volgens de Spaanse krant El Mundo hebben klanten in de afgelopen week meer dan 1 miljard euro van hun rekeningen bij Bankia gehaald. De Spaanse overheid sprak het bericht later op de dag tegen.

PostNL

In Amsterdam was postbezorger PostNL de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 6,2 procent. Air France-KLM was de enige stijger met een winst van 0,7 procent. In de MidKap stond bank en verzekeraar SNS Reaal onderaan met een verlies van 6,6 procent.

De euro was 1,2705 dollar waard, tegen 1,2726 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. Eerder op de dag dook de eenheidsmunt even onder de 1,27 dollar. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 92,86 dollar per vat en Brentolie daalde 1,3 procent in prijs tot 108,28 dollar per vat.

columnisten & experts

Trackback-URL:

article
33901
Forse verliezen op Europese beurzen
De AEX-index in Amsterdam sloot 1,6 procent lager op 290,23 punten. De MidKap-index zakte 1,9 procent tot 472,11 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt schreven verliezen van 1,2 procent. In Madrid daalde de beurs met eveneens ruim 1 procent. Uit definitieve cijfers bleek dat de economie in Spanje met 0,3 procent is gekrompen […]
http://www.z24.nl/ondernemen/forse-verliezen-op-europese-beurzen
17 mei 2012
Air France-KLM, ING, PostNL, SNS
Ondernemen