Malaise op beurzen houdt aan

De AEX-index in Amsterdam noteerde ruim een half uur voor sluiting 1,5 procent lager op 290,55 punten. De MidKap-index zakte 1,9 procent tot 472,64 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden met rond de 1 procent.

De Amerikaanse beurzen probeerden zich opnieuw te ontworstelen aan de Europese malaise. De Dow-Jonesindex stond ruim een uur na opening 0,3 procent lager. Een licht tegenvallend cijfer over de activiteit in de Amerikaanse economie drukte de stemming.

Madrid

In Madrid daalde de beurs 1,3 procent. Uit definitieve cijfers bleek dat de economie in Spanje met 0,3 procent is gekrompen in het eerste kwartaal. De Spaanse economie verkeert daarmee officieel in een recessie.

De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen bleef ruim boven het kritieke niveau van 6 procent. Het Zuid-Europese land wist donderdag 2,5 miljard euro op te halen met de veiling van 3-jarige overheidsobligaties. De rente die moest worden geboden om de leningen te slijten, lag fors hoger dan bij eerdere vergelijkbare veilingen.

Bankia

De noodlijdende Spaanse bank Bankia, die grotendeels is genationaliseerd, ging ruim 12 procent onderuit. Volgens de Spaanse krant El Mundo hebben klanten in de afgelopen week meer dan 1 miljard euro van hun rekeningen bij Bankia gehaald. De Spaanse overheid sprak het bericht later op de dag tegen.

Ook elders kregen de bankaandelen flinke klappen. In Milaan daalde Unicredit 5,4 procent. In Frankfurt ging Deutsche Bank 2,2 procent omlaag en in Parijs zakte BNP Paribas 3,4 procent. Bank en verzekeraar ING verloor 4,8 procent en behoorde daarmee tot de grootste dalers in de AEX.

PostNL

Postbezorger PostNL was de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 6,3 procent. KPN was de enige stijger met een winst van 0,1 procent. In de MidKap stond bouwbedrijf Heijmans onderaan met een verlies van 5,7 procent.

De euro was 1,2711 dollar waard, tegen 1,2726 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. Eerder op de dag dook de eenheidsmunt even onder de 1,27 dollar. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 93,05 dollar per vat en Brentolie daalde 0,6 procent in prijs tot 109,09 dollar per vat.

columnisten & experts

Trackback-URL:

article
33893
Malaise op beurzen houdt aan
De AEX-index in Amsterdam noteerde ruim een half uur voor sluiting 1,5 procent lager op 290,55 punten. De MidKap-index zakte 1,9 procent tot 472,64 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden met rond de 1 procent. De Amerikaanse beurzen probeerden zich opnieuw te ontworstelen aan de Europese malaise. De Dow-Jonesindex stond ruim een […]
http://www.z24.nl/ondernemen/malaise-op-beurzen-houdt-aan
17 mei 2012
Heijmans, ING, KPN, PostNL
Ondernemen